Akman Boza Ve Pasta Salonu

  • Gıda
  • ANKARA

Hakkımızda

Akman Boza ve Pasta Salonu'nun tarihçesi Birinci Dünya Savaşı zamanına dayanır. Arnavut kökenli iki kardeş olan Vahap ve Muharrem Akman, savaşın Balkanlar üzerindeki etkilerinden dolayı ülkeyi terkedip, 1910 lu yılların sonunda Anadolu topraklarına; Bursa'ya göç etmişlerdir. Yaşamlarını bir süre burada devam ettirdikten sonra, savaş sonrası, 1920 lerin başında Anadolu'nun önem kazanan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti haline gelen şehri Ankara'ya yerleşmişlerdir. Ankara'ya yerleşmenin ardından ilk ticari atılımlarını, 1920 lerin sonunda Akman Boza ve Pasta Salonu'nun ilk temellerini atarak yapmışlardır.

En az Ankara kadar eski, ve adı Ankara ile anılmaya başlanacak bu kuruluş için, sınırlı ama farklı bir ürün yelpazesi düşünerek, 1920 lerin sonunda da Ulus Meydanı'ndaki Zincirli Camii karşısında yer alan Anafartalar Çarşısı'nda ilk dükkanlarını açmışlardır. O tarihlerde Ulus; Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ankara Palas, Karpiç gibi hem siyasi, hem sosyal önemi bulunanan kurum ve kuruluşların bulunduğu, yerleşim açısından ise yeni yapılanan şehirin seçkin insanlarının yaşadığı, şehir merkezi niteliğindeki bir semtti.

Anadolu, Osmanlı ve Balkan kültürlerini harmanlayarak, Balkanların geleneksel içeceği bozayı, Anadolu içecekleri olan salep ve şırayı, Osmanlı mirası olan su böreğini ve demirhindiyi Ulus'taki küçük dükkanlarında Ankara halkıyla tanıştırmışlardır.

1936 yılında, ilk dükkanlarını kapatarak, bugünkü Akman' ın ürün yelpazesine yaklaşan, ve Ankara'nın ilk modern pastanesi olan ikinci dükkanlarını açmışlardır. Bu dükkan da yine Zincirli Camii' nin karşısında, Cihan sokak'ta yer alıyordu. Akman burada 16 yıl faaliyet göstermiş ve artık Ankara için belleklerden kazınması zor, bozasıyla, salebiyle, su böreği ve tatlılarıyla meşhur bir hale gelmiştir.

1945 tarihinde Akman Boza ve Pasta salonu'nun geleceğini oluşturacak ve müesseseyi şirketleşmeye götürecek olan Vahap Akman'ın oğlu; M. Numan Akman dünyaya gelmiştir.

Sırasıyla 1953 de bugünkü Ulus İşhanı yerinde yer alan yapıda, ve 1956 da bugünkü 100.yıl çarşısı yerindeki eski Şehir Çarşısı'nda faaliyetine devam eden Akman, 1960 da Ulus İşhanı'nın tamamlanmasıyla, bugünkü yerine taşınmıştır. 1970 de Akman Boza ve Pasta Salonu'nun kurucularından Muharrem Akman vefat etmiş, o tarihte Numan Akman kuruluşun başına geçmiştir. 1976 da Vahap Akman vefat etmiş, ve bundan 1 sene sonra, Numan Akman'ın oğlu, bugün şirketin ortağı ve 3. nesil patronu olan Alper Akman dünyaya gelmiştir.

1987 de Akman'ın şubesi olan Kızılay Akman açılmış, ve Numan Akman'ın eşi Tolga Hanım şubenin yönetiminden sorumlu olmuştur.

Bugün, Akman Boza ve Pasta Salonu, Ankara'nın eski tarihini günümüze taşıyan, bozası başta olmak üzere, tüm ürünleriyle yıllardan beri Ankaralıların ve Ankara dışından gelen ziyaretçilerin büyük beğenisini kazanan, ve bu hizmetleri hakkıyla sizlere ulaştırmaktan büyük mutluluk duyan bir aile şirketi olarak faaliyetine Ulus ve Kızılay'da devam etmektedir...

İletişim

Yetkili Alper ARSLAN
GSM
Telefon 0312 311 87 55
Faks 0312 311 87 55
Email info@akmanboza.com
Resmi Web Sitesi www.akmanboza.com
Adres
Ulus Merkez: Ulus İşhanı G Blok No:1 - Tel: (312) 311 87 55
Kızılay Şube: Selanik Caddesi 44/A - Tel: (312) 425 11 68
Şehir ANKARA

Ürünler / Hizmetler

#

Galeri